St. Vlas

St. Vlas

Things to do - general
Country България
Говорими езицибългарски, руски, турски, английски
Използвани валутидолар, евро, лева

Спорт и природа

Плажът на Свети Влас е с изложение на юг. Пясъкът е ситен и златист. Уникално съчетание на чист планински въздух, морски климат и красива природа. Свети Влас е любимо място за отдих на много българи и чужденци. Летните дни се характеризират с тиха утрин и сравнително прохладен следобед.

Уникално дълга, топла и тиха есен. Последните години се наблюдават температури от 15 градуса в средата на декември. Зимата тук е не повече от месец.

На плажовете в курорта туристите могат да се отдадат на любимия спорт , от водни ски  до плажен волейбол, както и да се отпуснат и насладят на коктейл и масаж. 

За туристите са предвидени множество атракциони, аквапаркове и  басейни. А климатът, заради превъзходното съчетание на море и планина, е особено благоприятен за лечение на белодробни заболявания.  Само на 1 км от курорта е разположен единственият в страната ни  Морски санаториум.   

Нощен живот - описание

В курортното селище Свети Влас  има голямо разнообразие от развлечения за туристите. В малкото градче се намират множество ресторанти, магазини и кафенета с панорамни гледки. 

В курорта има  и  нощни барове, но желаещите могат да прескочат  и до Слънчев бряг, който се намира само на няколко минути, толкова близо, че на практика са едно цяло.

Нощен живот - снимка

Култура и история - описание

Селището е основано през 2 век от древните траки. Тогава то е носело названието Лариса, чак през 14 век приема името на Свети Влас - покровител на търговците, животновъд, лечител.

На името на светеца е съществувал манастир през 14-18 век, опожарен от безбройните набези на пирати. Свети Влас е почитан светец и от католическата и от източноправославната църква.

В околностите на селото са били разположени още 4 манастира. Град Свети Влас е едно от най-старите селища в Несебърска община. През годините на османското владичество са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите.

Турците го наричали Кючюк манастир, а в регистрите е записано като село Манастир. С това име го споменават в своите трудове и големите изследователи на българските старини - братята Шкорпил. През XIV век по тези земи са изградени 5 манастира: "Св. Петър", "Св. Илия", "Св. Андрей", "Св. Влас", от който произлиза името на сегашния град, и девическият "Св. Ана". Всички те са унищожени през XVIII век, но отделни остатъци от тях все още могат да бъдат намерени.

След освобождението от османска власт, когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество името на селището се променя на Свети Влас. Това име се води официално в държавните регистри след 1886 година.

В продължение на векове и до 1920 г. местното население е било преобладаващо гръцко. В началото на 20-те години на XX век местните гърци се изселват в Западна Тракия, предадена на Гърция през 1920 г., и по-конкретно в село Чадърли, преименувано през 1920 г. на Стрими /днес в община Сапес, област Родопи/. По-малко от 10 гръцки семейства остават да живеят в Свети Влас след 1920 г.

След войните от 1912-1918 г. в Свети Влас се заселват 79 български семейства от Солунско и 29 от Гюмюрджинско. Почти половината бежанци след 1924 година са от Бубакево, по 10 семейства от Дамян и Геркарци, и по няколко от Литовой, Петгъс, Оризарци, Дъбово, Боймица, Либахово, Аларе и по едно семейство от Рамна и Енидже Вардар. Пристигат и 20 семейства малоазийски българи от с. Йеникьой, край град Бандърма, Северозападен Анадол, по едно семейство от Булгаркьой, Одрин и Бабчор, а едно семейство от Цигарево се изселва после в Несебър. Любимо ваканционно селище на граждани на Русия и бившия СССР, които притежават над 40% от недвижимите имоти в Свети Влас.

През 1963 година Влас е обявен за климатичен морски курорт. Микроклиматът тук е благоприятен за лечение на белодробни заболявания.

През 2006 село Свети Влас придобива статут на град с решение на Министерския съвет.

През 2007 г. в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България, с капацитет от 300 яхти.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.